Fermaport Evcil Hayvan Sahibi

Kedi ve köpeklerde gözüken mantar hastalığının nedeni nedir?

Derinin yüzeysel mikotik enfeksiyonu olarak bilinen tricophytosis’e (mantar) neden olabilecek bir çok çeşiti bulunmaktadır. Köpek ve kedilerde en yaygın gözüken mantar çeşiti Microsporum canis, M. Gypserum, Trichopyton mentagrophytes’tir. En fazla gözükeni ise M.felis mantar türüdür.

Aynı zamanda mantar türleri sayılmış hastalık yapan mayalar ise, Candida tropicalis, Candida parapsilopsis ve Malassezia pachydermatis olarak belirtebiliriz.

Kedi ve köpeklerde mantar hastalığının gelişim süreci?

Deriye bulaşan mantar 2 gün içerisinde kıl folliküllerine yerleşir ve kıllarla çoğalmasına sebebiyet verir. Kıl folliküllerinde yangısal bir ödem şekillenir, ikincil bakteriyel enfeksiyonların devreye girmesiyle kıl dökülmesine ve apse oluşumuna yol açan follikutis şekillenir. Kıllar çabuk kırılır ve dökülmesi hızlanır. Hastalığın tipik seyrinde mantarın tipik yerleştiği yerde daire şeklinde bir yayılma meydana gelir.

Her bulaşmada enfeksiyon söz konusu değildir, vücut direnci düşük, depresif, iyi beslenememiş, stresli hastalarda enfeksiyon oluşma riski daha fazladır. Hastalık daha çok genç hayvanlarda gözükür.

Kedi ve köpeklerde mantar hastalığının belirtileri nelerdir?

Çoğunlukla baş, kuyruk, yanak ve bacaklara yerleşir, tipik olaylarda sınırları belirgin yuvarlak veya oval kızarık kaşıntılı ve kılsız odalar halinde gözükür. Lezyonların merkezinde renk koyulaşması ve kepeklenme beraberinde gözlenir.

Hızla yayılmaya sebep olabilen bir hastalık olduğundan erken müdahale edilmesi gereken bir durumdur.

Kedi ve köpeklerde mantar hastalığı nasıl bulaşır?

Temas yolu veya mantar etkenleri ile enfekte olan kafes, fırça vb malzemelerden bulaşır. Enfekte uzun tüylü kediler çevresi ile enfeksiyon kaynağıdır. Ölü kıllar enfeksiyonu bulaştırmaz.

Kedi ve köpeklerde mantar hastalığının teşhisi nasıl koyulur?

Kesin tanısı laboratuvarda mantar izolasyonu ile yapılmaktadır. Deri biyopsisi tanıya yardımcı olur. Wood lambası kesin olmamakla birlikte teşhis edilebilir bir yöntemlerden birisidir. Wood lambasının karanlık bir ortamda 5 dk tutulması pozitif kılları yeşil floresan vermesini sağlayabilir böylelikle gereken kontrollerin sonucunda teşhis koyulmaktadır.

Kedi ve köpeklerde mantar hastalığının tedavisi

Mantar ilerleyici ve bulaşıcı bir deri hastalığı olduğundan önemsenmeli ve vakit kaybedilmeden veteriner hekime danışılmalıdır.

DİĞER BLOG YAZILARIMIZ