Mantar efeksiyonları kedi ve köpeklerde ortamda bulunan mantarları soluması ya da mantarların ciltlerindeki bir çizikten, yaradan vücutlarına girmesi ile ortaya çıkar.
Kedi ve köpeklerde görülen mantar tırnağın, kıl ve derinin mantar enfeksiyonudur. Kedi ve köpeklerde mantar enfeksiyonları genellikle sonbahar aylarında ve 1 yaşından küçük hayvanlarda daha sıklıkla gözükür. Mantar tedavisindeki en önemli nokta doğru teşhis ve hijyendir.
Uzun tüylü kedilerde mantar enfeksiyonu yoğun olarak görülmektedir. Genç kedilerde bağışıklık sistemi güçlü olmadığından daha yoğun olarak görülür.
Kedi ve köpeklerde mantar enfeksiyonu alınan kültür örneği ile belirlenir. Kedilerin tüylerinde ve pençelerin yüzeyinde yaşarlar ve enfekte olmuş tüylerin etrafında kümeler halinde bulunurlar.
Kedi ve Köpeklerde Mantar Neden Oluşur?
Evcil hayvanlarda mantar enfeksiyonu kontak yolla veya bulaşık malzemeleriyle meydana gelir. Hastalığın oluşumunda kedilerin genel durumundaki bozukluk, bir takım enfeksiyonları geçirmiş olması, zayıf düşmüş olmasından ve özellikle mantar etkeni bulaşmış tarak, makas ve fırçalardan bulaşabilmektedir.
Ayrıca hormon tedavileri, stres, zayıflık, beslenme bozukluğu ciddi şekilde mantar oluşumunu etkileyen faktördür. Kedi ve köpeklerde mantar hastalığı tedaviden bir süre sonra tekrardan nüks edebilir.
Kedi ve Köpeklerde Mantar Oluşumunda Ne Yapılmalı?
Kedilerde mantar hastalığı en yoğun görülen deri rahatsızlığıdır. Mantar hastalığı köpeklerde piyoderma, bağışıklık sistemi ile ilgili hastalıklar uyuz, yoğun ve yanlış şampuanlar ile yıkamalarda aşırı kepeklenme, enjeksiyon sonrası bölgesel tüy dökülmesi ile kedilerde psikolojik dermatit, pire ısırıkları oluşması, yalama dermatitisi neoplazmalarla karşılaşılabilir. Kedi ve köpeklerde hareket alanları tek bir oda ile sınırlandırılmasında yarar vardır. Ama en önemlisi de evcil hayvanlarınızda bu şekilde şüphelendiğiniz bir durum ile karşılaştığınızda veteriner hekime başvurulmasıdır.
Kedi ve Köpeklerde Mantar Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
Mantarın çok kolay bulaşabildiğini söylemiştik, özellikle birden fazla kedinin birlikte yaşadığı ortamlarda mantar çok hızlı bulaşabilir.
Hastalık etkeni dış ortama son derece dayanıklıdır. Haastalık etkeni dış ortama son derece dayanıklıdır. Klinik tablo kimilerinde çok şiddetli olurken kimi hayvanlarda çok hafif olarak seyretmektedir.
Belirtileri;
- Ciltte kızarıklık
- Tüy dökülmesi Deride pullanma
- Kötü kokulu cilt lezyonları
- Ciltte yağlanma
- Deride kalınlaşma
- Derisinde para gibi en az 1 cm yarı çaplı olarak görülür.
Tedavi;
Baska diğer deri hastalıkları ile karısabilecegi için veteriner hekime danışılmalıdır.
Mantar enfeksiyonlarında derinin normal hale gelmesini sağlayacak, çevreyi ve ortamıda dezenfekte edebileceğiniz ecosin için bizlere sosyal medya kanallarımızdan ya da iletişim bilgilerimizden bize ulaşabilirsiniz.