Kedi dostlarımız, meraklı ve hiperaktif canlılar oldukları için her an yaralanma ihtimali ile karşı karşıya kalırlar. Bu nedenle yaşadıkları her ortamda ister oyun esnasında ister hemcinsleri ile şakalaşırken yaralanmaları olağandır. Yara olarak tabir edilen kavram, cildin her bölümünde meydana gelebilen deri altındaki dokulara zarar veren yaralanmadır. Kesik, çizik gibi yaralar açık yara, morluk ve kontüzyon (çürük) gibi yaralar kapalı olarak isimlendirilmektedir.
1- Kedi Yaralarının Belirtileri
Kediniz her an bir kesici alete basarak, diğer canlılar ile kavga ederek ya da dışarda gezinirken bilmediği bir şekilde yaralanabilir. Burada önemli olan yaranın büyüklük derecesidir. Çünkü küçük yaraların evde tedavisi mümkünken, büyük yaraların evde tedavisi mümkün olmayabilir. Ayrıca kedinizin yaralı olduğunu fark ettiğinizde hızlı müdahale önemlidir. Aksi taktirde yara üzerinde virüs veya bakteri oluşabilir veya başka sağlık sorunlarına neden olabilir.
Kedinizin yaralandığını gösteren bazı belirtiler bulunmaktadır. Bu belirtileri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
- Topallama,
- Kanama,
- Eksik kürk, yırtık cilt,
- Temas anında hassasiyet ve ağrı belirtileri.
Eğer kedinin yaralı olduğu fark edilmez ve yaralı geçen süre uzar ise apse, yaranın irin toplaması, ateş gibi belirtiler ile karşılaşılabilir.
2- Kedilerde Görülen Yaygın Yaralar
Kedilerde görülen belirtiler sonucunda sıklıkla aşağıdaki yaygın yaralardan biri görülebilir.
- Deri üzerindeki kesik, sıyrık veya çizikler,
- Böcek ısırığı
- Yanıklar,
- Sıcak noktalar,
- Deri üzerinde döküntüler,
- Ülserler şeklinde sıralanabilir.
3- Kedilerin Açık Yara Tedavisi ve İzlenmesi Gereken Yollar
Kedi dostlarımızın yaralanmaları sonucu veteriner hekiminin uyguladığı tedaviyle yara kapatılır. Ancak yaranın müdahale öncesinde dış ortama maruz kalıp enfeksiyon kaptığında yara açık bırakılmaktadır. Bu doğrultuda günlük olarak açık yaranın temizlenmesi, veteriner hekimi tarafında verilen ilaçların sürülmesi gerekir. Bu esnada kedinizin açık yarayı yalaması veya patisiyle müdahalesini engellemek için yakalık kullanılması önerilir.
Kediniz yaralandığında, ilk müdahalenin erken yapılması önemlidir. Bunun için yara belirtisi gösteren kedinizin yaranın büyüklüğüne göre veteriner hekimine başvurmanız gerekir. Veteriner hekimine gitmeden önce izlenmesi gereken adımlar aşağıdaki gibidir;
1- Veteriner hekimi ile iletişime geçilmelidir: Kedinin cildinde oluşan yara fark edildikten hemen sonra veteriner hekimine gidilmelidir. Veterinerin uyguladığı tedavi ve sonrasında nasıl bir yol izlenmesi gerektiği hakkında bilgi sahibi olunmalıdır.
2- Enfeksiyon belirtilerinde yarayı değerlendirilmelidir: Eğer kedinizin yarasını fark ettiğinizde ateş, ağrı, apse gibi enfeksiyon belirtilerini gösteriyor ise veteriner hekiminize başvurmanız gerekir.
3- Yaranın şiddeti belirlenmelidir: Yara üzerinde enfeksiyon belirtisi yok ise yara yeni oluşmuş olabilir. Sadece yaranın ciddiyetini kontrol ederek tıbbi müdahale gerektiriyor ise veterinere gidilmelidir.
4- Kanama yönetilmelidir: Küçük yaralarda o anki kanamayı durdurmak için steril gazlı bez veya temiz bezle yaraya baskı uygulanabilir. Kanama durmaz ise en yakın veteriner hekimine gidilmelidir.
Kısacası kedi dostlarımızın yaralanma durumlarında öncelikle yarayı tespit etmek gerekmektedir. Eğer yara olmuş ve fark edilmemiş ise enfeksiyon belirtisinin olup olmadığına bakılmalı ve veteriner hekimine başvurulmalıdır. Her canlıda olabileceği gibi kedi dostlarımızda da yaralanmalar sıklıkla olabilir. Bu nedenle sakin bir şekilde yara kontrol edilmeli, yaranın büyüklüğüne göre evde ön temizliği ve yaralanmalara özel ilaç kullanımı bilinçli bir şekilde yapılmalıdır. Ancak ciddi boyuttaki yaralanmalar veteriner hekimi kontrolünde tedavi edilerek sonrasındaki bakım süreci için bilgi sahibi olunması gerekir.