Fermaport Evcil Hayvan Sahibi

Hayvan dostlarımızın belirli bir yaşam süresi vardır. Ev yaşamındaki kedi dostlarımızın yaşam süreleri yaklaşık 12-18 yıl aralığındadır. Ayrıca sokak da yaşamını sürdüren kedi dostlarımızın evcil kedilere oranla yaşam süreleri daha kısadır. 

İnsanlar gibi kedi dostlarımızın da yaşlanma dönemleri vardır. Yaşlılık döneminde gösterilen belirtiler genellikle aynıdır. Bu süreçte, kedi dostlarımızın hücreleri, bağışıklık sistemleri ve diğer vücut fonksiyonlarında yavaşlama gözlenebilir. Kedilerin Yaşlılık Dönemi

Kedilerde Yaşlılık Belirtileri Nelerdir?

Kedi dostlarımızın yaşlılık belirtileri 7-8 yaşlarında başlamaktadır. Ancak 11 yaşından itibaren gözle görülür belirtiler olmaktadır. Kedinizin 7 yaşından sonra verdiği tepkileri iyi gözlemlemeli veteriner kontrolünden aksatmamalısınız. Kedi dostlarımız yaşlılık dönemlerinde gerçekleşen yaşlılık belirtilerini sıralayacak olursak;
 
  • Azalan Hareket Yeteneği: Gözle görülebilecek belirtilerden bir tanesidir. Kedinizin yaşının küçük olduğu zamanlardaki hareketliliğinin azalması ve tuvaletini belirlediğiniz alanın dışına yapması, eskisi gibi kendini temizlememesi yaşlılık belirtileri başladığına işarettir.
  • Davranış Değişiklikleri: Davranış değişiklikleri dediğimizde, az oyun oynama, uyuma sıklığının artması ve stresli durumlarda fazla tepki vermeleri belirtiler arasındadır. 
  • Yeme Alışkanlıklarındaki Değişimler: Kedi dostunuzun yaşlılık dönemi itibari ile yeme alışkanlığının yani iştah halinin giderek azalması durumudur. Daha yavaş ve az besin tüketirler. Bunun sebebi olarak sindirim sisteminin hızlı çalışmaması kedinizi az yemek yemeğe sevkeder. Sindirim sisteminin yavaşlaması ile kabızlık sorunları meydana gelebilir.
  • Tüylerinde Renk Değişikliği: Genellikle ağız, kaş ve burun çevresinde gözlemlenen renk değişikliği görülebilir. Örneğin koyu renkli tüyler griye dönmektedir.  
  • Görme Problemleri: Yaşlılık dönemi ile birlikte kedinizde görme problemleri başlayabilir. Başka hastalıklara neden olmakla beraber hipertansiyona da neden olabilir. Ayrıca körlük ve katarak gibi göz problemleri oluşabilmektedir.
  • İşitme Kaybı: En önemli belirtilerden bir tanesidir. Yaşlılık dönemi öncesi sese karşı hassas olan kediler bu dönemden sonra duyma sorunları yaşayabilir. Eğer kedinizi çağırdığınızda size geç tepki veriyorsa işitme sorunu olabilir. 
  • Kilo Değişimi: Kedi dostunuzun kilosundaki değişikliğinin yaşanması ile diyabet, böbrek hastalığı ve kansere sebebiyet verebilir. Bu gibi sorunları yaşamamak için kedinizi iyi gözlemlemeli ve veterinerinize başvurmalısınız.
  • Diş ve Diş eti Hastalığı: Diş eti hastalığında, kedinizin mamasını yerken zorluk yaşaması, iştahsızlık hali, mamayı ağızında tutamama durumunu gösterir. Bu belirtiler doğrultusunda veteriner hekimine başvurarak çözüm yolları bulabilirsiniz.
  • Bilişsel Bozukluklar: Bilişsel bozukluklar, kedinizin kafa karşılıklılığı ve yönlendirme bozukluğu sıklıkla karşılaşılan belirtilerdendir. Kafa karşılıklılığı halinde kediniz sebepsizce dolaşmaktadır.
     

Kediler Yaşlılık Döneminde Neye Dikkat Etmelidir?

  • Kedinizin beslenmesini düzenli ve sindirebileceği ürünleri alması gerekmektedir.
  • Bu dönemdeki kedinizi belirli aralıklarla veteriner hekimini gidilebilir.
  • Yaşlılık dönemindeki kedinizi vereceği tepkiler hakkında bilgi sahibi olarak onları gözlemleyebilir herhangi bir sorunda veterinerinize danışabilirsiniz.
  • Kedinizin kemik ve eklem gücünü korumasında egzersizler uygulayabilirsiniz.
  • Kedinizin diş sağlığına önem verin.
  • Dış parazitlere karşı kedinizin bulunduğu ortamı düzenli aralıklarla temizleyin.
  • Yaşlı kediler bu dönemde ilgi ve şefkate daha çok ihtiyaç duydukları için sizlerin onlara olan ilgisi oldukça önemlidir. 
Özetle kedi dostlarımızın yaşlılık dönemleri 7-8 yaşlarından itibaren belirtileri görülebilmektedir. Bu belirtiler arasında koku alma, tat alma, duyma, iştahsızlık, diş eti sorunları sayılabilir. Yaşlı kedilerin zaman içerisinde oluşan çevreye karşı etkileşimleri ve kalabalık yerlere karşı tepki verme davranışlarını gösterirler. Yazımız ile ilgili daha detaylı bilgi almak istiyorsanız bizlere ulaşabilirsiniz.
 

DİĞER BLOG YAZILARIMIZ