Fermaport Evcil Hayvan Sahibi

Bu yazımızda “Yavru Köpeklerde Dikkat Edilmesi Gereken 7 Davranış” konu başlığına değineceğiz. Köpek dostlarımızın göstermiş oldukları hareket, davranış ve karakteri diğer hayvan veya insanlara karşı davranışını belirlemektedir. Davranışın olumlu ya da olumsuz olmasını etkileyen en önemli etken çevre ve kalıtsal yapı olduğunu söyleyebiliriz. 

Yavru köpeğinizin çevreye karşı verdiği tepkileri test eden mizaç testleri vardır. Bu testler; istikrar, güven, utangaçlık, arkadaşlık, saldırganlık, korumacılık, av içgüdüleri, oyun dürtüsü, kendini savunma iç güdüleri, tehdit edici veya tehdit edici olmayan olayları ayırt edebilme özelliklerini test etmektedir. Bu testler genellikle köpek yetiştiricileri ve kurtarma kuruluşları için uygulanırken, köpek sahipleri içinde faydalı olabilir. 

Yavru köpek dostlarımızın kişilikleri kalıtsal olarak ve deneyimlerine göre değişkenlik göstermektedir. Örneğin kimisi sevecen, kimisi ise eğlenceli olmaktadır. Bu sebeple sahiplenmek istediğiniz yavru köpeğinizi seçerken davranışlarını göz önünde bulundurmanız gerekir.  Yavru Köpeklerde Dikkat Edilmesi Gereken 7 Davranış

1- Yavru Köpeklerde Dikkat Edilmesi Gereken Davranışlar 

  • Güven: Güven duygusunu ölçmek için; yavru köpeğinizi hiç olmadığı bir yere yerleştirmeli ve ellerini hafifçe hareket ettirmelisiniz. Daha sonra diz çökerek köpeğinizin verdiği tepkileri gözlemlemelisiniz. Bu sayede köpeğinizin güven ve bağımlılık ölçüsünü belirlemiş olursunuz. 

Sonuç olarak eğer köpeğiniz kuyruğunu yukarıda tutarak yanınıza gelir, üzerinize atlama ya da ellinizi ısırma gibi tepki verdiğinde kendine güvenen bir köpek olduğunu göreceksiniz. Ancak tam tersi tepki verdiğinde korkulu bir yavru olduğunu anlayabilirsiniz.

  • Bağımsızlık: Yavru köpeğinizin bağımsızlığını belirlemek için; ayağa kalkarak köpeğinizden uzaklaşın. Eğer köpeğiniz sizi hızlıca takip ediyorsa veya ayağınızı ısırmaya çalışıyorsa bağımlı bir köpek olduğunuz anlayabilirsiniz. Tam tersi bir durumda sizi takip etmiyor ise bağımsız bir köpek olduğunu göreceksiniz.
  • Hakimiyet: Yavru köpeğinizin sosyal ya da fiziksek olarak baskın olduğunuzda buna karşı nasıl tepki verdiğini görebilmek için köpeğinizin önünde çömelerek, sırt kısmına yatarak köpeğinize sarılınız. Eğer köpeğiniz hızla kurtulmak için hareket eder, sallanır ya da ısırma gibi tepkiler verir ise baskın bir yapısı olduğunu anlayabilirsiniz. Ancak itaatkâr olan köpeğiniz göz teması kurmamak için mücadele edecek ve sakin kalacaktır.
  • Eğitilebilirlik: Bu test sayesinde köpeğiniz ile yakın bir ilişkiniz olduğunu öğrenebilirsiniz. Öncelikle yavru köpeğinizin dikkatini topla çekerek önüne doğru topu atmalısınız. Daha sonra köpeğinizin vereceği tepkiyi gözlemleyiniz. Eğitilebilirlik testi genellikle itaat ya da tarlada avlanan avcıların yanında götürmek için köpek dostlarına uyguladıkları test çeşididir. 
  • Dokunma Duyarlılığı: Yavru köpek dostlarımızın bazıları ufak bir dokunma durumunda ağlama ve çığlık gibi büyük tepkiler verebilirler. Bu durumda köpeğin hassaslığını gözlemlemek için; köpeğin ön ayağının alarak, iki parmağınız arasında bastırın. Daha sonra tepki verene kadar bir süre bekleyin, yavru köpek çekildiğinde ya da tepki gösterdiğinde bırakabilirsiniz. Bu sayede köpeğinizin dokunmaya karşı olumlu veya olumsuz tepkilerini görmüş olacaksınız.
  • Yüksek Gürültüye Duyarlılık: Yavru köpekler alışık olmadıkları yüksek seslere karşı verecekleri tepkiler değişkenlik gösterebilir. Bazı köpekler kaçar veya zıplar, bazıları ise sesin geldiği yöne gitmeye çalışır. Köpeğinizin sese karşı duyarlılığını görebilmek için; boş bir alanın uzak bir alanında yüksek ses çıkartarak köpeğinizin verdiği tepkileri görebilirsiniz.
  • Sorun Çözme Yeteneği: Yavru köpeklerin meraklı halleri onların zekasını ve problem çözme yeteneğini göstermektedir. Bunu test edebilmek için; açık bir alanda havlunun etrafına bağladığınız ip yardımı ile köpeğinizden uzak bir alana atarak, köpeğinizin verdiği tepkilere bakın.  

Testin sonucunca kendine güvenen ve zeki bir köpek yapılan davranışı izleyerek havluya saldıracak ya da utangaç ve güvensiz tepki gösterecektir. 

Kısacası yavru köpek dostlarımızın türleri, genleri ve yaşadıkları ortamlardan görüp hissettikleri onları mutlu, sessiz, sakin, hırçın, şefkatli gibi davranışlar sergilemesine neden olur. Bu durumda onların yapılarını ve mizaçlarını oluşturur. Köpeğinizin davranışlarını bilmek ve test etmek hem yavru köpeğinizi daha iyi anlamada hem de aranızdaki iletişimi daha anlaşılır kılmada sizlere yardımcı olacaktır. 

DİĞER BLOG YAZILARIMIZ